کیفیت زندگی
پیامدهای حسادت بر اساس تحقیقی که سال 1995 م، در دانشگاه یورکِ کانادا درباره حسادت و رابطه آن با ناسازگاری و آسیبشناسی روانی به عمل آمد، ناسازگاریهای مرتبط با حسادت، شامل: اضطراب، افسردگی، اختلالهای شخصیتی و رفتارهای تبهکارانه (مثل: آتشزنی، تخریب، حمله و حتّی قتل) میشود و احساسات منفی (از قبیل: احساس بدخواهی، احساس کهتری، احساس گناه و احساس رنجش) را به همراه دارد.[1] مرگ را بیخبران، دور ز خود میدانند چار دیوار حسد در نظر من لَحَد است.[7] حسادت از بیماریهای روان - تنی است که مثل خوره جسم و جان انسان، هر دو را میخورد. لذا موجب موجب بیماری جسمانی نیز میگردد و به تعبیر امام علی(ع) بدن را ذوب میکند [8] [1] . Envousness and its Relationship to Malapyustment and psychology, Briant Gold Department of psychology, york university, canada, 1995.
اما در معارف اسلامی، حسادت به عنوان رأس همه عیبها[2] و رذیلتها،[3] و بدترینِ بیماریها(25) معرّفی شده و پیامدهای روحی - روانی ناگواری دارد. حسود در زندگی خود، روز خوش ندارد وپیوسته در رنج و عذاب است. [4] این به جهت غم جانکاهی است که شخص حسود بدان دچار میگردد.[5] امام علیعلیه السلام در تحلیل این امر میفرماید:
حسودان، پیوسته غمگین اند؛ زیرا آنها صرفاً به خاطر مصائبی که برایشان اتفاق میافتد، غمگین نمیشوند، بلکه به خاطر رسیدن خیر به مردم نیز دچار اندوه میشوند. [6]
صائب تبریزی در همین راستا حسادت را به قبر و مرگ تشبیه کرده و میگوید:
حسادت پیامدهای اجتماعی فراوانی نیز دارد. در طول تاریخ، تنها علّت و یا حدّاقل یکی از علل مهمّ بسیاری از جنگها و خونریزیها در میان ملّتهای مختلف، حسادت بوده است. از سوی دیگر موجب رکود و عقب افتادگی میگردد. در هر جامعه اگر قدرت در دست شایستگان باشد، آن جامعه رو به تکامل میرود؛ ولی اگر حسادت در آن جامعه راه یابد، حسودان نخواهند گذاشت افراد شایسته، پیشرفت کنند. همچنین همین افراد حسود، میان خود نیز به حسادت مشغول شده، از خدمت به جامعه باز میمانند؛ چرا که همواره در پی مُچگیری و رسوا نمودن همدیگرند تا یکدیگر را تضعیف کنند. از سوی دیگر موجب ناامنی اجتماعی میگردد. به علّت اَعمال منافقانه و سوءظنشان حسودان به دیگران، احساس امنیت اجتماعی از بین میرود؛ چرا که افراد به یکدیگر اعتماد نخواهند کرد و خیانت و جنایت در جامعه رواج خواهد یافت، مردم به یکدیگر دشمنی و کینه ورزیده، در پی فرصتی برای ریختن زهر خود خواهند بود.
از دیگر پیامدهای حسادت، نابودی ایمان و معنویت است. حسود نه تنها به درجات رفیع معنوی نائل نمیشود[9] و هیچ شرفی را به دست نمیآورد[10] بلکه شقاوت دنیا و آخرت را برای خود میخرد.(56) امام علی(ع) این مسئله را به خوبی تبیین کرده و فرموده است: هرگز حسادت نورزید؛ زیرا حسد، ایمان را میخورد، چنان که آتش، هیزم را نابود میکند. [11]
[2] . امام علیعلیه السلام میفرماید: «اَلْحَسَدُ رَأْسُ الْعُیُوبِ؛ حسد، در رأس همه عیبهاست». (غرر الحکم، ح 558).
[3] . امام علیعلیه السلام میفرماید: «اَلْحَسَدُ أُمُّ الرَّذائِل؛ حسد، ریشه همه رذیلتهاست» (همان، ح 1650).
[4] . امام علیعلیه السلام میفرماید: لا عَیْشَ لِحَسُودٍ. هیچ خوشیای برای حسود نیست. تحف العقول، ص 153
نیز میفرماید: أَسْوَدُ النَّاسِ عَیْشَاً اَلْحَسُودُ. حسود، روزگارش از همه مردم، بدتر است. غرر الحکم، ح 2931.
و نیز میفرماید: اَلْحَسَدُ یُنَکِّدُ الْعَیْشَ. حسد، زندگی را به کام حسود، تلخ میکند. همان، ح 809.
[5] . امام علیعلیه السلام در این باره میفرماید: طَهِّرُوا قُلُوبَکُمْ مِنَ الْحَسَدِ؛ فَإِنَّهُ مُکْمِدٌ مُضْنی. قلبهایتان را از حسد پاک کنید؛ زیرا حسد، شما را به غم جانکاه و ناتوانی مبتلا میسازد. غرر الحکم، ح 6016.
نیز میفرماید: اَلْحَسَدُ یُنْشِیءُ الْکَمَدَ. حسد، به وجود آورنده غم جانکاه است. نهج البلاغة، حکمت 388.
و نیز میفرماید: و مَنْ کَثُرَ حَسَدُهُ، طالَ کَمَدُهُ. کسی که حسدش زیاد شد، غم جانکاهش نیز طولانی میشود. همان، ح 8427.
چنان که در این احادیث مشاهده میشود، از الفاظی همچون «کَمَد» و «مُضنی» استفاده شده است. کَمَد، به معنای اندوه و غمی است که همراه با فرسایش باشد، و مضنی، به معنای ناتوان کننده است.
[6] . شرح نهج البلاغة، ج 20، ص 232، ح 806.
[7] . دیوان صائب تبریزی، ش 644.
[8] . غرر الحکم، ح 981.
[9] . پیامبر خداصلی الله علیه وآله میفرماید: « لا یَحُلُّ الدَّرَجاتِ الْعُلی اللّعانُ... وَ لا حَسُودٌ؛ ملعون.. و حسود، به درجههای بالا صعود نمیکنند » (الدرّ المنثور، ج 8، ص 691).
[10] . امام زین العابدینعلیه السلام میفرماید: « اَلْحَسُودُ لایَنالُ شَرَفاً؛ حسود به هیچ شرافتی دست نمییابد» (نزهة الناظر وتنبیه الخاطر، ص 92، ح 16).
[11] . ) نهج البلاغة، خطبه 86؛ إرشاد القلوب، ج 1، ص 130.
Design By : Pichak |